Gevoelige tanden komen heel vaak voor. Het is dan ook een van de meest voorkomende klachten waar men last van heeft. Gevoelige tanden worden echter veroorzaakt door veel verschillende zaken. Ook hierbij geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Lees hieronder wat veel voorkomende oorzaken zijn van gevoelige tanden.

Te veel mondwater

Hou je van een frisse adem? Als je de hele dag door mondwater gebruikt, kun je de hele dag door een zere mond hebben. Dat komt omdat sommige producten zuren bevatten die de toch al gevoelige tanden erger maken. De oplossing: beperk het spoelen tot één of twee keer per dag. Als je nog steeds gevoelige tanden hebt, vraag dan aan je tandarts welke neutrale fluoridespoelingen je moet gebruiken of welke minder gevoelig zijn en welke ingrediënten je moet vermijden.

Zure voeding eten

Kun je niet genoeg tomaten, citrusvruchten, vruchtensappen en andere lekkernijen krijgen die je doen watertanden? Je tanden kunnen dat wel. Geniet van te veel zuurrijk voedsel en drank en je zou de buitenste laag van je tanden, het zogenaamde glazuur, kunnen aantasten en de malse laag eronder, het zogenaamde tandbeen, kunnen blootleggen. Wil je deze favorieten niet opgeven? Neem een stuk kaas of een glas melk om het zuur te verminderen na het eten.

Tand witmakers en wat tandpasta’s

Zowat iedereen wil een stralende lach, maar tandwitmakers en tandpasta’s met bleekoplossingen op basis van peroxide kunnen gevoelige tanden veroorzaken. Het gevoel gaat echter vaak weg als je het product eenmaal niet meer gebruikt. Wat is de beste optie voor jou? Praat dan met je tandarts.

Terugtrekkend tandvlees

De wortels van je tanden hebben duizenden kleine buisjes die het gevoel (warm, koud, zoet) naar een zenuwcentrum dragen dat bekend staat als de pulp. Meestal zijn de wortels bedekt met tandvlees. Maar als je parodontale aandoeningen hebt, zoals parodontitis, dan kan die laag van de tanden wegtrekken, waardoor de ultragevoelige wortel bloot komt te liggen. Het terugtrekkende tandvlees moet worden behandeld door een tandarts, dus praat met de jouwe.