De kosten voor een uitvaart kunnen hoog oplopen. Om deze reden sluiten veel mensen een verzekering af. Maar wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en een begrafenisverzekering? In dit artikel scheppen we voor eens en voor altijd duidelijkheid.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een verzekering voor je uitvaart sluit je af om je eigen uitvaart te bekostigen. Veel mensen doen dit met het idee om hun nabestaanden niet op te zadelen met hoge kosten. Er bestaat veel verwarring over het afsluiten van een verzekering. Wij kunnen in ieder geval stellen dat er met een uitvaartverzekering en een begrafenisverzekering dezelfde verzekering wordt bedoeld. Een crematieverzekering valt hier ook onder. Er bestaan verschillende soorten verzekeringen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het natura pakket. Deze verzekering bestaat uit een pakket met eenvoudige uitvaartdiensten. In de meeste gevallen ontvangen nabestaanden geen geld maar wordt de uitvaart geregeld (aan de hand van het opgebouwde premiebedrag).

Waarom een verzekering afsluiten?

Zoals hierboven genoemd is de voornaamste reden om een uitvaartverzekering af te sluiten om nabestaanden zorg uit handen te nemen. Zij hoeven op deze manier niet op te draaien voor de hoge kosten van de uitvaart en een begrafenisondernemer etc. De kosten voor een uitvaart lopen al gauw op. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland 10.000 euro. Om deze reden zorgen veel mensen ervoor dat deze financiële kosten gedekt worden met een uitvaartverzekering. Kosten die onder andere bij een uitvaart komen kijken zijn het vervoer voor de uitvaart, een locatie voor de dienst, catering, rouwauto, opbaring en een grafsteen. Daarnaast zijn kinderen tot 18 (of 21) jaar kosteloos meeverzekerd. Dit wordt automatisch geregeld door de verzekeraar. Dit kan voor veel mensen ook een voordeel zijn om een verzekering af te sluiten.

Tips voor het afsluiten

Persoonlijke wensen zijn belangrijk bij een uitvaartverzekering. U kunt zelf aangeven hoe u de uitvaart voor wilt geven. U kunt er ook voor kiezen om dit over te laten aan uw nabestaanden. Probeer tot een indicatie van de kosten te komen als uw persoonlijke wensen op papier zet. Een uitvaart met een uitgebreide dienst kost meer dan een crematie in besloten kring. Zorg ervoor dat u een nabestaande die dichtbij u staat de rechten geeft om de opgebouwde premie te ontvangen. U kunt te allen tijde een begrafenisverzekering afsluiten. Dit kan meestal tot uw 70ste levensjaar. Om tot de beste uitvaartverzekering te komen, kunt u verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Vul u uitvaartwensen in en bekijk de verschillende premies per maand. Op deze manier komt u tot een uitvaartverzekering die bij u past.