Als er een tand of kies bij je getrokken is, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een beugel, heb je een wond. Om te zorgen dat het tandvlees zo snel mogelijk geneest, geven we een aantal tips.

Vergeet vooral je afspraken bij je tandarts niet, zodat je zeker bent dat alles goed herstelt. Ben je nog niet ingeschreven bij een tandartspraktijk en ben je woonachtig in Amsterdam? Schrijf je dan vandaag nog in bij tpamsterdam.nl: tandartsenpraktijk Amsterdam.

Geen pittig eten

Vermijd een aantal dagen pittig eten. Dit kan namelijk de zenuwen bij de wond prikkelen, wat flinke pijnscheuten zal opleveren. Ook zorgen sommige kruiden ervoor dat je wond weer open gaat, wat het herstelproces vertraagt. Eet daarom het liefst een week na de tandartsbehandeling geen pittige gerechten.

Plakkerig eten

Ook voedsel dat aan je tanden blijft plakken kun je beter mijden. Stel het eten van drop en kauwgom een paar dagen uit, om te voorkomen dat ze in het behandelde gebied achterblijven. Ook kunnen ze per ongeluk het lapje dat over de wond zit meenemen, waardoor de wond opengaat.

Geen intensieve activiteit

Sporten of andere intensieve activiteit verhoogt de hartslag, wat kan zorgen voor kloppingen in het behandelde gebied. Probeer echte inspanning dan ook een aantal dagen te mijden, zodat er geen druk ontstaat op de wond.

Kies voor zachte producten

Kies vooral vloeibare of zachte producten nadat een tand of kies is getrokken. Met yoghurt, smoothies en puree zorg je ervoor dat de open plek langzaamaan kan helen. Na een aantal dagen kun je weer gewoon terug naar je oude eetgewoontes.

Koelen en verwarmen

Direct na de behandeling tot 24 uur daarna is het aan te raden om het behandelde gebied te koelen met ijs. Zo zorg je ervoor dat de zwelling beperkt blijft. Geef je huid wel de tijd om tussendoor te herstellen. Na een dag kun je het beste switchen naar een warmtebehandeling, zodat er juist herstelstoffen naar het gebied gaan.