De jeugd van tegenwoordig groeit op in een ver gedigitaliseerde samenleving, omringt door grote hoeveelheden aan beeldschermen. Waar je vroeger als ouder, je kind van het voetbalveldje in de buurt moest trekken, omdat het donker werd, zijn ouders vandaag de dag voornamelijk bezorgd om de gemiddelde schermtijd van hun kinderen. Naast deze hoge schermtijd, worden kinderen op jonge leeftijd ook blootgesteld aan enkele negatieve invloeden die sociale media met zich meebrengt. De toename in activiteiten op internet, resulteert in een afname van fysieke activiteiten. Om kinderen van jongs een sportieve en gezonde levensstijl aan te leren, is het zaak om hier van jongs af aan mee te beginnen. In dit blog geven we enkele grote voordelen van een fysieke levensstijl op jonge leeftijd.

Spierkracht

Het ontwikkelen van spierkracht zorgt ervoor dat de kans op ongelukken flink verminderd wordt omdat kinderen zich hierdoor beter kunnen opvangen en spieren dienen als bescherming van de botten en organen. Door op jonge leeftijd massa te tillen, zoals hun eigen lichaamsgewicht, ontwikkelen kinderen spiermassa en blijven ze gezond en lening. Hierdoor kunnen ze optimaal functioneren.

Uithoudingsvermogen

Bewegen zorgt ervoor dat het hart en de longen zich verder ontwikkelen en voorkomt het ontwikkelen van hypertensie bij kinderen. Dit is een zeer hoge bloeddruk. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat de bloeddruk aanzienlijk verlaagd wordt.

Sterke botten

De eerste paar jaren zijn cruciaal voor de ontwikkeling en het versterken van de botten. Deze ontwikkeling houdt ongeveer aan tot en met het twintigste levensjaar. Door op jonge leeftijd veel lichaamsbeweging te krijgen, stimuleer je de ontwikkeling en het aansterken van de botten.

Samenwerken

Naast fysieke voordelen zijn er ook psychische en sociale voordelen: zo leert een kind enorm goed samenwerken met andere kinderen van dezelfde leeftijd. Een goed voorbeeld hiervan is peutergym in Amsterdam. Dit is gym voor peuters van 3 maanden tot en met 3 jaar oud waarbij ze door middel van gymlessen, leren om samen te spelen en te werken. Hier hebben zij hun hele leven nog profijt van.

Verhoogt het energieniveau

Lichaamsbeweging stimuleert de aandacht en het energieniveau door een verbeterde circulatie en doorbloeding. Dit helpt het lichaam om meer zuurstof en essentiële voedingsstoffen te leveren aan lichaamsweefsels. Bovendien komen er bij lichaamsbeweging verschillende endorfine vrij. Deze endorfine hebben een kalmerend effect waardoor de mentale focus en cognitieve vaardigheden van uw kind verbeteren.