Wist je dat de gezondheid van je mond wat zegt over je algehele gezondheid – of dat problemen in je mond invloed kunnen hebben op de rest van je lichaam? Bescherm jezelf door meer te weten te komen over het verband tussen je mondgezondheid en je algehele gezondheid. 

Het verband tussen orale gezondheid en algehele gezondheid

Net als andere delen van het lichaam, wemelt je mond van de bacteriën (de meeste zijn onschadelijk). Maar je mond is de toegangspoort tot je spijsverteringskanaal en luchtwegen, en sommige van deze bacteriën kunnen ziekten veroorzaken.

Normaal gesproken houdt het natuurlijke afweersysteem van het lichaam en een goede mondhygiëne, zoals dagelijks poetsen en flossen, de bacteriën onder controle. Zonder een goede mondhygiëne kunnen bacteriën echter niveaus bereiken die kunnen leiden tot mondinfecties, zoals tandbederf en tandvleesontstekingen.

Ook bepaalde medicijnen kunnen de speekselvloed verminderen. Speeksel spoelt voedsel weg en neutraliseert zuren die door bacteriën in de mond worden geproduceerd, waardoor het je helpt beschermen tegen microben die zich vermenigvuldigen en tot ziekte leiden.

Studies suggereren dat mondbacteriën en de ontsteking die gepaard gaat met een ernstige vorm van tandvleesontsteking (parodontitis) een rol kunnen spelen bij sommige ziekten. En bepaalde ziekten, zoals diabetes en HIV/AIDS, kunnen de weerstand van het lichaam tegen infecties verlagen, waardoor mondgezondheid problemen ernstiger worden.

Hoe houd ik mijn mondgezondheid op peil?

Om je mondgezondheid te beschermen, moet je je mond dagelijks goed verzorgen. Doe dat met onderstaande tips:

–       Poets je tanden ten minste tweemaal per dag met een zachte borstel met fluoride tandpasta.

–       Flos dagelijks.

–       Gebruik mondwater om etensresten na het poetsen en flossen te verwijderen.

–       Eet gezond en beperk voeding met toegevoegde suikers.

–       Vervang je tandenborstel elke drie maanden of eerder als de borstelharen versleten zijn.

–       Plan regelmatig tandartscontroles en gebitsreinigingen bij tandarts Amsterdam.

–       Vermijd tabaksgebruik.

–       Neem contact op met je tandarts zodra zich een probleem voordoet met je mondgezondheid. Het verzorgen van je gebit is een investering in je algehele gezondheid.