Gediagnostiseerd met kanker, wat nu?
Geplaatst op
‘Kanker’ is misschien wel het meest beangstigende woord in de geneeskunde. Het leven verandert plotseling en ingrijpend na de diagnose kanker. De aanvankelijke schok maakt plaats voor een besef van de enorme fysieke, emotionele en spirituele uitdagingen die in het verschiet liggen. Naast de emotionele beroering die met een kankerdiagnose gepaard gaat, worden patiënten geconfronteerd met een praktische noodzaak: het ontwikkelen van een plan om met de kanker te leven en hem te bestrijden. Een kankerdiagnose zal waarschijnlijk overweldigend aanvoelen, maar er zijn gelukkig wel genoeg organisaties en middelen beschikbaar om je bij elke stap te helpen. Zo kun je bijvoorbeeld goed terecht bij het WKOF, het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
Tijd om de situatie onder controle te krijgen.
Mensen komen vaak in een “shockfase” na de diagnose kanker, zegt Joy, RN, MS, klinisch verpleegkundig specialist in psychiatrische verpleging. Zo’n eerste reactie is heel normaal. “Maar daarna moet je de situatie onder controle krijgen,” Veel dingen zul je niet in de hand hebben, maar “streef ernaar de dingen die je wel kunt beheersen, onder controle te krijgen.”
Hier zijn belangrijke stappen die je kunt nemen om je leven na een kankerdiagnose in goede banen te leiden:
- Vind een buddy: dit kan iemand zijn die ook aan het strijden is tegen kanker of een echtgenoot/echtgenote, familielid of goede vriend. Kies iemand waar je open en eerlijk over serieuze zaken kunt praten. Zo draag jij voor het gevoel niet alle zware lasten en kan je je ei kwijt.
- Zorg voor overzicht: houd in je telefoon of gewoon in een notitieboekje alles bij van telefoonnummers van dokters tot aantekeningen over onderzoeksresultaten.
- Laat je goed informeren: neem stappen om meer te weten te komen over je diagnose, behandelingen en eventuele vervolgstappen. Maar doe dit uiteraard pas wanneer dit comfortabel voelt.
- Overweeg een second opinion: de behandeling van kanker is ingewikkeld en verschillende artsen hebben waarschijnlijk verschillende filosofieën en benaderingen. Een second opinion zou je kunnen helpen om meer vertrouwen te krijgen in je behandelplan.