In Nederland zijn er ruim een half miljoen mensen met kanker. Dit is ongeveer 3,5% van de Nederlandse bevolking. Het kan een grote impact hebben op je leven en op het leven van de mensen om je heen. Door deze grote impact kan het nodig zijn om in therapie te gaan. De meeste mensen willen dit niet en denken dat ze het zelf kunnen oplossen, maar toch kan het nodig zijn een luisterend oor te hebben. In deze blog lees je meer over wat kanker is en hoe je ermee kunt omgaan.

Wat is kanker?

Kanker is een vervelend ziekte die helaas te veel voorkomt. Het is een ongecontroleerde deling van de lichaamscellen. Dit wil zeggen dat je cellen groeien op een ongecontroleerde manier. Doordat zij niet meer kunnen stoppen met groeien tasten zij ook andere cellen aan. Dit kan ertoe leiden dat het ook uitzaait naar andere delen van het lichaam. Wanneer dit gebeurd moet er snel gehandeld worden. Wanneer er te veel cellen zijn aangetast is er geen behandeling meer mogelijk. Er bestaan wel meer dan 100 verschillende soorten kanker. Daarbij heeft elke soort weer een andere snelheid waarmee het zich ontwikkeld waardoor de klachten kunnen verschillen.

Hoe kun je met kanker omgaan?

Als we naar het mentale aspect kijken van kanker, dan gaat iedereen daar anders mee om. De een blijft positief en de ander ziet het even niet meer zitten. Dit verschilt per persoon. Daarbij is het belangrijk dat je erover praat met mensen. Het is een onzekere tijd voor iedereen en je weet niet wat de toekomst zal brengen. Daarom is het goed dat je dit bespreekt met andere. Dit kun je doen met je vriend of vriendin, je ouders of misschien zelfs met je buurman. Ook kun je dit doen met een psychiater. Deze is opgeleid om te communiceren met jou en je op je gemak te laten voelen. Het kan je in staat stellen je eigen emoties te begrijpen. Daarbij kan het goed zijn om met iemand te praten die je niet kent, omdat een psychiater nooit zal oordelen. De psychiater luistert naar je en geeft je een gevoel van veiligheid.