De zorgsector staat onder grote stress. Materiaaltekorten, personeelstekorten, de wachtlijsten die zijn ontstaan tijdens de coronapandemie proberen te zien weg te werken, en nog veel meer oorzaken van stress. Om veel stress weg te nemen bij veel processen, kan ERP-software een oplossing zijn.

Een ERP-systeem automatiseert en verbindt bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Alle gegevens van de verschillende afdelingen worden opgeslagen in een centrale database, waardoor ze altijd voor iedere medewerker inzichtelijk zijn.

Een ERP-systeem is een tool die zorgt voor een hogere productiviteit binnen de organisatie, doordat veel processen binnen dit informatie- en managementsysteem geautomatiseerd kunnen worden.

Voordelen ERP

ERP-software brengt verschillende voordelen met zich mee. Afhankelijk van het bedrijf wordt er toegevoegde waarde gecreëerd op de volgende gebieden:

Automatisering van activiteiten: Een ERP-systeem automatiseert eenvoudige en terugkerende werkzaamheden. Zo kunnen medewerkers zich bezig houden met de belangrijke taken.

Centrale database: Alle gegevens van het bedrijf worden samengevoegd tot een centrale database. Op deze manier wordt de samenwerking tussen afdelingen beter en wordt informatie beter gedeeld.

Real-time gegevens: Met ERP profiteert men van real-time gegevens waardoor iedere werknemer op elk moment van de dag inzicht heeft in de meest recente data.

Veiligheid: Door alle gegevens in het bedrijf te centraliseren, wordt het gemakkelijker om deze op slechts één plek te beschermen. Anders zou dit op veel verschillende plaatsen afzonderlijk moeten worden beveiligd, wat een enorme inspanning zou betekenen.

Uniforme werkwijze: Een ERP systeem zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde manier werkt, waardoor veel tijd gewonnen wordt en kwaliteitsstandaarden behaald worden.

Modules

Een ERP-systeem bestaat uit verschillende modules. Elke module richt zich op een specifiek gebied van het bedrijf en bevat een verscheidenheid aan functies. Alle modules zijn met elkaar verbonden via de centrale database en maken het zo mogelijk om afdelingsoverstijgende processen te implementeren. In een ERP-systeem zijn de volgende modules beschikbaar:

Business Intelligence (BI)

Een BI-module biedt tal van functies voor de analyse en evaluatie van bedrijfsprocessen. Belangrijke key performance indexen (KPI’s) kunnen worden weergegeven op overzichtelijke dashboards, jaarverslagen kunnen met een druk op de knop worden opgesteld en vraagplannen kunnen worden gemaakt op basis van geldige gegevens.

Een blik op een leverancier

In de ERP-markt zijn er veel leveranciers. Één daarvan is Asecom. Met een geautomatiseerd systeem maken zij van alle losse onderdelen in het proces van de klant één geheel. Zo kan uw zorginstelling grip op uw zaken krijgen.