Wanneer bij jouw kind autisme wordt geconstateerd, weet je misschien nog niet wat voor impact het gaat hebben op je dagelijkse leven. Heeft je kind bijvoorbeeld extra zorg nodig of is therapie genoeg? Woon in je Almere, dan kun je terecht bij Zorg la Fleur. Zij bieden begeleiding en zorg aan mensen met autisme of een verstandelijke beperking. 

Wat is autisme?

Autisme komt in verschillende “niveaus” ofwel “spectrum” genoemd. Een kind kan bijvoorbeeld licht autistisch zijn, waardoor hij prima naar een normale school kan gaan. Maar een kind kan ook zo zwaar autistisch zijn, dat een normale school niet te doen is. Je zult dan een leven lang moeten zorgen voor je kind via een zeer speciale wijze. Mensen die zwaar autistisch zijn, weten namelijk niet hoe ze normaal moeten communiceren. Autisme is in hoge mate erfelijk: naar schatting voor 80%. Ook andere factoren spelen een rol. Zo kan autisme “spontaan” muteren in het DNA van een kind. Exact aantonen wanneer autisme zich vormt, is voor nu nog onmogelijk.

Leer omgaan met iemand die autistisch is

Voor iemand met autisme, kan goed communiceren een hele opgave zijn. Maar ook voor de ouders en omgeving is het een hele klus om te begrijpen wat de autistische persoon wilt laten blijken. Het is belangrijk om als ouder met andere kinderen jezelf en je kinderen te “trainen” hoe om te gaan met het autistische kind. We raden aan om professioneel hulp te zoeken en op onderzoek uit te gaan. Dit is de enige manier om enigszins te leren omgaan met deze ziekte. Omdat autisme zo’n breed spectrum heeft, is er geen een methode die perfect werkt voor elke situatie. We raden dus aan om op onderzoek uit te gaan naar de methode die bij jouw gezin helpt. 

Een verwarde wereld

Goed om in het achterhoofd te houden is dat een persoon met autisme in zijn eigen wereld leeft, in een “verwarde” wereld. In veel gevallen begrijpen zij lichaamstaal niet. Denk hierbij aan een glimlach of aan een verdrietig gezicht, voor hun is dit niets. Het is alsof iemand Japans spreekt en jij niet, de communicatie is er niet.