Na het overlijden van een geliefde moet je een keuze maken voor de bestemming van de as. Je zou kunnen kiezen om de overgebleven as na de crematie in een urn te doen en een deel van de as verwerken in een assieraad. Met één of meerdere assieraden heb je een tastbare herinnering aan de overledene.

Er zijn vele soorten assieraden te vinden. Dure en goedkope. Maak een keuze uit asringen, askettingen, colliers, asbedels en ashangers. Het is een mooie manier om een dierbare overledene dichtbij je te dragen. Vaak vinden mensen het fijn dat het sieraad niet extra opvalt maar eruit ziet als een gewoon sieraad. Alleen enkele familieleden en vrienden hoeven immers te weten wat het sieraad voor je betekent.

Veilig opgeborgen

As kan worden verwerkt in verschillende sieraden: bijvoorbeeld ashangers, armbanden en ringen. Je hoeft niet bang te zijn de as te verliezen, deze as zit veilig opgeborgen in een apart compartiment. De ingang van de askamer is vaak verlijmd. Soms is er een speciaal druksysteem aangebracht om hem te kunnen openen.

Omdat er maar een klein gedeelte van de as in een assieraad gaat, kunnen meerdere familieleden een assieraad uitzoeken als troost. Voor alle kinderen een zelfde soort sieraad kopen met een beetje as van hun overleden moeder of vader daarin verwerkt kan een fijne steun zijn om het verlies een plekje te geven.

Asarmband

In een asarmband zit de askamer verwerkt in het leer of in de bedel. Je kunt ook een bedel kopen voor een armband die je al hebt. Dit soort bedels zijn er over het algemeen in zilver, goud en witgoud. Kies voor een ronde of een vierkante of eentje met een kruis of een vogel. De asbedel kan natuurlijk niet alleen worden gebruikt bij een armband maar ook aan een ketting. Er zijn bijpassende colliers te koop om een asbedel aan te hangen.

Ashangers en ringen

Een mooi sieraad voor het bewaren van een beetje as is een ashanger. De as wordt gestopt in een kleine holle ruimte in de ashanger, welke wordt afgesloten met een druppeltje lijm. Je hebt de keuze uit goud, zilver en witgoud. De meeste mensen kiezen voor een zilveren sieraad. De hangers zijn te koop in diverse vormen: rond, vierkant, rechthoekig of ovaal en met of zonder steentje(s). De steentjes zijn vooral zirkonia, maar er kan ook worden gekozen voor swarovski of diamant. Een asring is ook een veel gekozen sieraad om as te bewaren. Asringen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten in diverse kleuren en edelmetalen. Een asring is niet direct herkenbaar als ashouder.

Vingerafdruk op assieraad

Herinneringssieraden kunnen worden voorzien van een vingerafdruk van de overledene. Hierdoor wordt het sieraad nog persoonlijker. Via de uitvaartverzorger is een herinneringsset verkrijgbaar. Zo kan een vingerafdruk van je dierbare worden afgenomen, die vervolgens kan worden verwerkt in een sieraad. Van de vingerafdruk wordt een prent gemaakt die met een laser in het sieraad wordt gegraveerd. Het sieraad krijgt daarna een extra laagje zilver of goud. Een sieraad kan tevens worden voorzien van een handgeschreven tekst van iemand, of de naam of initialen.